خانه  >>  عقیده

دروس سطح اول عقیده درسهای ساده و آسانی هستند كه نياز علمی جوانان دوره‌ی دبیرستان و پایین‌تر از آن را برآورده می‌كند.

عقيده مقدّمات

سلسله دروسی در باب توحید و اعتقاد اهل سنت و جماعت است که متناسب با پایه‌های تحصیلی مقدمات در مدارس دینی تدریس شده است. در این سلسله دروس به تعریف و توضیح موضوعاتی اعم از ارکان شش‌گانه‌ی ایمان، نواقض توحید و اسلام، زیارت قبور و احکام آن، توسل و احکام آن، توسل مشروع و توسل ممنوع، ولایت، شفاعت، حکم شخص مرتکب گناه کبیره، بدعت و خطر آن ، اهل سنت و جماعت (تعریف و ویژگی‌های آنان)، جایگاه رسول الله ﷺ و وجوب محبت ایشان، صحابه -رضی الله عنهم-، خلفای راشدین، عشره‌ی مبشره، اهل بیت، حکم اطاعت از حاکم مسلمان، اختلاف و تفرقه و پیامدهای بد آن پرداخته شده است.

۞ تعداد جلسات: ۷
۞ زمان کل: ۲ ساعت و ۲۱ دقیقه

عقيده متوسّطه

سلسله دروسی در باب توحید و اعتقاد اهل سنت و جماعت است که متناسب با پایه‌های تحصیلی متوسطه در مدارس دینی تدریس شده است. در این سلسله دروس به تعریف و توضیح موضوعاتی اعم از ارکان شش‌گانه‌ی ایمان (ایمان به الله: توحید و انواع سه‌گانه‌ی آن اعم از توحید ربوبیت، الوهیت و اسماء و صفات، ایمان به ملائکه، ایمان به کتاب‌های آسمانی، ایمان به پیامبران، ایمان به روز آخرت و ایمان به قضا و قدر و خیر و شر آن)، نواقض توحید و اسلام، توسل و انواع آن، ولایت، شفاعت و انواع آن، ولاء و براء (تولی و تبری)، تکفیر (شروط، ضوابط و موانع آن)، حکم شخص مرتکب گناه کبیره، اهل سنت و جماعت (تعریف و ویژگی‌های آنان)، جایگاه عقل در اسلام، جایگاه رسول الله ﷺ و وجوب محبت ایشان، صحابه -رضی الله عنهم-، خلفای راشدین، عشره‌ی مبشره، اهل بیت، حکم اطاعت از حاکم مسلمان، اختلاف و تفرقه و خطر آن پرداخته شده است. موضوعات مذکور در این سلسله دروس به طور مفصل، مورد بحث قرار گرفته‌اند.

۞ تعداد جلسات: ۸
۞ زمان کل: ۲ ساعت و ۲۹ دقیقه

قواعد چهارگانه

كتاب یا رساله‌ی «القواعد الأربع» تألیف امام محمد بن عبد الوهاب رحمه الله است که شامل تقرير و شناخت قواعد توحيد، قواعد شرک، مسئله‌ی حکم بر اهل شرک و شفاعت نفی شده و شفاعت اثبات شده در شریعت است.

۞ تعداد جلسات: ۲
۞ زمان کل: ۱ ساعت و ۱۱ دقیقه
۞ منبع درس: شرح القواعد الأربع

اصول ششگانه

کتاب یا کتابچه‌ی «الأصول الستة» متن مختصری است که امام محمد بن عبدالوهاب رحمه الله به نگارش آن پرداخته است؛ وی در مقدمه می‌گوید: «از عجیب‌ترین چیزها و بزرگ‌ترین آیات و نشانه‌ها بر قدرت فرمان‌روای چیره ﷻ اصول ششگانه است که الله ﷻ آن را بیش از چیزی که کسی فکر کند برای عوام مردم به طور بسیار واضح بیان نموده است سپس بسیاری از تیزهوشان جهان و عقلای بنی‌آدم مگر اندکی از آنان در مورد آن به خطا رفته‌اند».
این اصول ششگانه عبارت‌اند از:
> اصل اول: اخلاص و بیان ضد آن که شرک است.
> اصل دوم: اجتماع در دین و نهی از تفرقه در آن.
> اصل سوم: سمع و طاعت از حکام و والیان امور.
> اصل چهارم: توضیح ویژگی‌های علم و علما، فقه و فقها و کسانی که خود را به آنان شبیه می‌کنند اما از آنان نیستند.
> اصل پنجم: توضیح این که چه کسانی اولیاء الله ﷻ هستند.
> اصل ششم: رد و پاسخ به شبهه‌ای که شیطان برای ترک قرآن و سنت می‌افکند.

۞ تعداد جلسات: ۳
۞ زمان کل: ۱ ساعت و ۵۵ دقیقه
۞ منبع درس: الأمالي الجاميّة على رسالة الأصول الستّة

اصول سه‌گانه

كتاب یا رساله‌ی «ثلاثة الأصول» تألیف امام محمد بن عبد الوهاب رحمه الله است که شامل تقرير توحيد ربوبیت، توحید الوهیت و ولاء و براء است که همان حقیقت دین می‌باشد.

۞ تعداد جلسات: ۳۴
۞ زمان کل: ۱۶ ساعت و ۱۸ دقیقه
۞ منبع درس: ثلاثة الأصول

دروس سطح دوم عقیده درسهایی مناسب سطح دوره عالی و دانشگاهی هستند. خصوصا دو کتاب امام ابو حنيفه و امام احمد دو کتاب بسيار مهمی هستند که باید به آن دو اعتنای خاصی داشته باشیم.

حائيّة

قصیده‌ی «حائیه» منظومه‌ای از حافظ ابوبکر بن ابی داود سجستانی رحمه الله، که شامل اصول و پایه‌هایی از عقیده است که در مورد آن بین اهل سنت و مخالفین آنان از اهل بدعت اختلاف رخ داده است. ناظم در این نظم به بیان عقیده‌ی صحیح پرداخته، به اعتصام و پایبند بودن به قرآن و سنت تشویق نموده، و از بدعت و اهل بدعت تحذیر و هشدار داده است. بیان نموده که قرآن، کلام الله ﷻ است و مخلوق نیست و رؤیت الله ﷻ در آخرت به صورت حقیقی خواهد بود. همچنین صفاتی که الله ﷻ خود را با آن وصف نموده از جمله صفت دو دست و صفت نزول را اثبات نموده است و توان پی بردن به حقیقت و کیفیت صفات خالق ﷻ را نفی کرده است. فضایل صحابه و یاران رسول الله ﷺ را بیان نموده و به بیان ایمان به قضا و قدر و روز قیامت پرداخته، از خوارج و بدعت ارجاء نیز تحذیر و هشدار داده، به تعریف ایمان پرداخته و به بازگشت به سوی قرآن و سنت و رها کردن رأی، دعوت کرده است.

۞ تعداد جلسات: ۶
۞ زمان کل: ۱۴ ساعت و ۱۱ دقیقه
۞ منبع درس: عقيدة الحائيّة – لإبن أبي داود رحمه الله

فقه اكبر (امام ابوحنيفه رحمه الله)

کتاب «الفقه الأكبر» تأليف امام ابو حنیفه نعمان بن ثابت رحمه الله می‌باشد که یکی از کتاب‌های پایه در بیان اعتقاد اهل سنت و جماعت است. مقصود وی از فقه اکبر همان اعتقاد و دانش بزرگ‌تر می‌باشد.

۞ تعداد جلسات: ۸
۞ زمان کل: ۴ ساعت و ۳۵ دقیقه
۞ منبع درس: الشرح الميسّر على الفقهين الأبسط والأكبر

اصول سنّت (امام احمد رحمه الله)

کتاب «أصول السنة» تأليف امام احمد بن حنبل رحمه الله می‌باشد که یکی از مهم‌ترین کتاب‌ها در بیان اعتقاد اهل سنت و جماعت شمرده شده و مورد عنایت بسیار اهل علم قرار گرفته است. وی در این کتاب به بیان ضوابط عام و قواعد اساسی مذهب سلف که مخالف اهل بدعت می‌باشد پرداخته و اصول عقیده‌ی اهل سنت و جماعت که رسول الله ﷺ و صحابه رضی الله عنهم بر آن بوده‌اند را به رشته‌ی تحریر در آورده است.

۞ تعداد جلسات: ۹
۞ زمان کل: ۵ ساعت و ۵۲ دقیقه
۞ منبع درس: أصول السنّة – للإمام أحمد بن حنبل رحمه الله

مقدمه‌ی ابن ابی زید قیروانی

کتاب «الرسالة» تأليف امام ابن أبی زید قیروانی رحمه الله (۳۸۶ هـ‌قـ) در فقه مذهب مالکی است. وی در مقدمه‌ی این کتاب به بیان اعتقاد امام مالک بن انس رحمه الله که همان اعتقاد اهل سنت و جماعت می‌باشد پرداخته است لذا همواره اهل علم به خاطر ارزشمند بودن این مقدمه به شرح و تدریس آن پرداخته‌اند. این سلسله دروس نیز در راستای شرح و توضیح همین مقدمه‌ است.

۞ تعداد جلسات: ۱۶
۞ زمان کل: ۹ ساعت
۞ منبع درس: قطف الجنى الدّاني شرح مقدّمة رسالة ابن أبي زيد القيرواني – للشّيخ عبد المحسن العبّاد البدر حفظه الله

طحاویّة

کتاب «العقیدة الطحاویة» تألیف امام ابو جعفر طحاوی رحمه الله است که آن را در مصر به رشته‌ی تحریر در آورده است. وی در این کتاب به بیان اعتقاد اهل سنت و جماعت بر مذهب برخی از فقها از جمله: امام ابو حنیفه، قاضی ابو یوسف و امام محمد بن حسن شیبانی رحمهم الله پرداخته است. ایشان ابراز نموده که این عقیده‌ همان اعتقادی است که امامان مذکور، الله ﷻ را با آن عبادت کرده و می‌پرستیده‌اند.

۞ تعداد جلسات: ۲۰
۞ زمان کل: ۱۲ ساعت و ۱۰ دقیقه
۞ منبع درس: العقيدة الطّحاويّة – للإمام أبي جعفر الطّحاويّ الحنفيّ رحمه الله

دروس سطح سوم قسمتی از آنها بحثهای خلافی است که شرح آنها بیانگر میانه‌روی اهل سنت به دور از تكفیر كردن است، و قسمتی دیگر بحث نقد الحاد بوده که جوانان امروز سخت نیازمند آن هستند.

نواقض اسلام

«نواقض الإسلام» متن مختصری است به تألیف امام محمد بن عبدالوهاب رحمه الله که در این متن به بیان ده مورد از بزرگ‌ترین نواقض اسلام با بیان دلیلش از قرآن پرداخته که هر کس مرتکب این نواقض شود، از دین اسلام خارج خواهد شد.

۞ تعداد جلسات: ۵
۞ زمان کل: ۳ ساعت و ۸ دقیقه
۞ منبع درس: نواقض الإسلام

کشف شبهات

کتاب «کشف الشبهات» از جمله تألیفات در باب توحید الوهیّت می‌باشد که دانشمند سنّی امام محمد بن عبدالوهاب رحمه الله آن را نگاشته است. وی در این کتاب به بیان فرق بین توحید الوهیت و توحید ربوبیت پرداخته و به شبهاتی که در عصر وی برای نشر قبرپرستی و توسل به مردگان، اولیا و… نشر می‌شده پاسخ داده است. امروزه این کتاب‌ نزد طلاب علم و دانش‌پژوهان شرعی‌ از ارزش زیادی برخوردار بوده و از جمله اولین متونی است که در ابتدای تحصیل علم عقیده خوانده می‌شود.

۞ تعداد جلسات: ۱۶
۞ زمان کل: ۹ ساعت و ۴۳ دقیقه
۞ منبع درس: كشف الشّبهات

مروری بر کتاب الحاد

کتاب (الحاد؛ خطر، ابزارها و راه‌های مبارزه با آن) از جمله تالیفات پروفسور شیخ صالح بن عبدالعزیز سِندی حفظه الله است. وی در این کتاب ارزشمند پس از ارائه‌ی مقدمه‌ای زیبا به بیان تعریف الحاد و سپس به سخن در مورد مدارس الحادی پرداخته و اسباب الحاد و پایه‌هایی که الحاد بر آن بنا شده اعم از نظریات علمی و تجربی و نظریات فلسفی را بیان می‌کند. شیخ سنِدی در مورد ابزار و وسایل نشر الحاد و چگونگی مبارزه و مقابله با الحاد نیز سخن به میان آورده و با خاتمه‌ای بسیار مفید به این کتاب ارزشمند، پایان می‌دهد.

۞ تعداد جلسات: ۱۰
۞ زمان کل: ۹ ساعت و ۴۰ دقیقه
۞ منبع درس: الإلحاد – وسائله، وخطره، وسبل مواجهته

اشتراک گذاری درس با: